Makaleler


SANAL PARA NEDİR? SANAL PARA NEREYE GİDİYOR?

Son zamanlarda gündemimizi meşgul etmeye başlayan bir konu. Sanal para. Ve bizim sıklıkla duyduğumuz Bitcoin. E-ticaret dersinde değindiğimiz bir konu. Ama meraklıları için bir de bu sayfada yer verelim istedim. Şimdi akılları kurcalayan bir kaç soruya açıklık getirelim. Bitcoin nedir? Ne zaman çıktı? Nereden alınır? 
Bitcoin'in bir bankası yok! Resmi kuruluşlarla da bir alakası yok! 2009 yılında hayat bulan Bitcoin ile ilgili birkaç teknik konu; maksimum Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlı, virgülden sonra 100 milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Deep Web (Derin Ağ)' de en çok kullanılan para birimidir. Bitcoin'i oluşturma işlemine mining (madencilik) adı veriliyor. 
Bitcoin yanı sıra Blockchain adını da sık duymaya başladık. Peki Blockchain nedir? Kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımını yapmak mümkün.Yani zincirleme model ile inşa edilen, takibi mümkün ama kırılması mümkün olmayan bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriliyor.
İşte Bitcoin güvenli midir sorusunun cevabını da bize Blockchain teknolojisi vermiş oldu. Evet Bitcoin'de işlemler direk olarak alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. 
Bu teknolojinin teknik boyutlarına yüzeysel olarak değindik. Konu oldukça geniş. Biz biraz magazin kısmından da bahsedelim isterseniz. Mesela dünyada ilk sanal para Bitcoin ile futbolcu transferi Sakarya 1. Amatör Lig takımı Harunustaspor' da gerçekleşti ve dünya basınında yer buldu. Ömer Faruk Kıroğlu Bitcoin karşılığı transfer oldu. Bu tür haberler sanırım gündemde yerini almaya devam edecek. Peki neden?
1. Gönderen ve alıcı arasındaki ayrıntılarını bilmeniz imkansızdır.
2. Bitcoin ağı Süper Bilgisayarlardan çok daha güçlüdür.
İşte bu iki neden Bitcoin için bana göre tercih edilme sebepleri. Güvenlik ve gizlilik, para için sanırım iki önemli başlıktır. 
Biz biraz ne ve nasıl olduğu sorularına cevap aradık bu makalede. Yatırımcılara getirisi önümüzdeki süreçte biraz daha kendisini belli edecek diye düşünüyorum. Çünkü şu ana kadar ki hızlı çıkışı bir anda değer kaybettirmeye başladı. Bakalım sanal para nereye gidecek, bunu da zaman gösterecek.


3 KUŞAK TEKNOLOJİ


Bilişim alanında yenilikler günden güne hızla ilerliyor. Teknoloji küreselleşen dünyanın anahtarı durumunda. Bu anlamda yeni nesli farklı bir dünya bekliyor. Nesil mi, hangi nesil? Evet nesiller de ayrılıyor. Daha doğrusu yeni kuşaklar doğuyor. "X, Y, Z". Dünyada artık nesiller "X, Y, Z" kuşakları olarak adlandırılıyor. Kısaca tanımlayalım. X kuşağı olgun insanlar, belirli bir yaş tanımlayamıyorum. "X" kuşağındakiler yeniliklere alışmaya çalışıyor. Önceleri eleştiri alıyorduk bu kuşaktan fakat şimdi durum değişti. Yakın gözlüğünü takan büyükler sosyal medyada. Bir örnek; bizim minik ile görüntülü konuşma yapan babanne ve ananne. Modemi açıp akıllı telefonla bir yandan torun ile sohbet, bir yandan taze fasulye ayıklama ekranlarda. Düne kadar bizim kuşağı eleştirenler bizi geçecek sanırım. Sahi bizim kuşak "Y" kuşağı olarak bilinen nesil. Biz biraz daha mı şanslıyız ne! Önceki kuşağın kullandığı araçlar hızla güncellendi. Daktilo - klavye, posta - e-posta, sıra ve kuyruklar - e-devlet sistemi oluverdi birden. Evet işler hafifledi. Nereden çıkarıyorum bunu? Sistem yok, internet bağlantısı yok o zaman işler içinden çıkılmaz hal alıyor işte. Ya elektrik olmasa o gün? Aman Allah' ım! Kaos. Tabi bir de şu var bizim kuşak teknolojiden ne kadar anlarsa o oranda kazancı da artıyor. Tüm çalışma ortamlarında işin "e-" boyutunu biliyorsan, yani "elektronik" boyutunu biliyorsan, işe alınım sebebi işte sana. Peki gelelim "Z" kuşağına. İşte bu konuda yorum yapılmaz. Ne ile karşılaşacağımız konusu bence disiplinler arası bir çalışmayı gerektirir. Eve misafirliğe gelen bu "Z" kuşağı, yani bizim minik çocuklar, merhaba demeden "Wi - Fi şifrenizi alabilir miyim?" diye karşılıyor sizi. Sokaklar boş, onlar tabletler ile PC' ler ile sosyalleşme derdinde. Diyorum ya sanki biz daha biraz daha şanslı gibiyiz. Teknoloji ile daha önce tanışıp işlerinin önceleri zor olmasından hayıflanan büyüklerimiz ile bizim yaşadığımız duyu ve duygularımızla geçen bir çocukluğu göremeyen yeni kuşak çocuklarımız arasındayız. Evet, evet biz biraz daha şanslıyız bu konuda.





Sipariş İçin Tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Karşılama

Ankete katılım için lütfen tıklayınız Sipariş vermek için lütfen tıklayınız Günümüz bilişim çağı. Eğitimden sağlığa, eğlenceden ulaş...

Karşılama